Ammattikortit

OIVA-hankkeessa kehitetyt ammattikortit helpottavat oppilaiden ammatinvalintaa ja lisäämään tietoisuutta ammatillisen koulutuksen koulutusalamahdollisuuksista peruskoulun jälkeen. Ammattikortit toimivat perusasteen opinto-ohjaajille lisätyökaluna eri ammatillisen koulutuksen vaihtoehdoista tiedottamisessa tai motivointityökaluna herätellessä nuorta miettimään omaa tulevaisuuttaan ja mahdollista tulevaa ammattiaan.

Ammattikortteja voidaan käyttää myös

  • maahanmuuttajaopiskelijoiden kanssa
  • nuorisotyössä
  • VALMA –koulutuksessa
  • työvoimatoimistoissa
  • etsivässä nuorisotyössä
  • henkilökohtaisessa ohjauksessa (A5–kortit)
  • esim. alanvaihdon ollessa kyseessä tai
  • vaikkapa työhakemusta tai
  • CV:tä (ominaisuuskortit) tehdessä.

Korteissa on kuvattu tieto mahdollisimman selkeästi ja tiivistetyssä muodossa. Pirkanmaalla ammatillisia opintoja suoraan peruskoulusta hakeville oppilaille tarjoavat mm. Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Tampereen palvelualan ammattiopisto TPA ja Varalan Urheiluopisto. Ammattikortteihin on koottu ne perustutkinnot ja ammatit, joihin voi näissä oppilaitoksissa opiskella. Lisäksi korteissa on mukana perustutkinnot, joita voi opiskella Koulutuskeskus Sedussa (OIVAn yhteistyökumppani hankkeessa) ja jotka eivät ole tarjolla Tredun koulutusvalikoimassa.

Resurssit:

Korttien sisältö: A4 – Perustutkintokortteja 34 kpl, A5 – Tutkintoala+tutkintonimikekortteja 33 kpl, A6 – Tutkintonimikekortteja 77 kpl ja Ominaisuuskortteja 63 kpl. Suosittelemme korttien laminointia.

Juurtuminen/kehittämisideat:

Kortteja voi tilata Tredun markkinoinnin sivujen kautta (alla olevasta linkistä). Ammattikortteja käytettäessä esim. perusopetuksen tukena jatko-opintojen ohjaustilanteissa Pirkanmaalla on hyvä huomioida, että kaikkia korttien perustutkintoja tai osaamisaloja ei ole tarjolla Pirkanmaan alueella. Oppilaitoksen koulutustarjonnasta kannattaa myös aina tarkistaa, mitkä koulutukset ovat alkamassa syksyllä. Ammattikortteja on käytetty Tampereella Kaukajärven ja Linnainmaan koulujen 7–9 lk. sekä Ylöjärvellä Soppeenharjun koulun oppilaiden kanssa. Pirkanmaan alueella järjestetään kaikille perusopetuksen 9 lk. oppilaille jatko-opintopäivät. Korttien avulla oppilaat voivat mm. tehdä valinnan aloista, joista haluavat lisää tietoa jatko-opintopäivillä.

Ammattikortteja voi tilata Tredun tilaussivuilta»

Lisätietoja:
Päivi PasanenTampereen seudun ammattiopisto Tredu
paivi.pasanen@tampere.fi

 

Comments are closed.