Nuorisotyön järjestämät ryhmäytykset

Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa nuorisotyöntekijät järjestivät ryhmäytystapahtumat osalle ryhmistä. Ryhmänohjaajan haluttiin olevan tilanteessa mukana ja osallistuvan toimintaan. Monissa ryhmäytyksissä ryhmä loi itselleen säännöt, joita jokainen sitoutuu noudattamaan. Ryhmäytyksissä oli usein mukana myös joku muu toimija, kuten opiskelijapalveluiden työntekijä, seurakunnan työntekijä tai kunnan nuorisotyöntekijä.  Erilaisia tapoja ryhmäyttää ovat joko yhdelle ryhmälle kerrallaan vedetyt parituntiset tai jopa koko koulun ensimmäisen vuoden opiskelijoille järjestetty useamman tunnin tapahtuma.

Se, että hanke oli ryhmänohjaajan tukena ryhmäytyksissä, antoi ryhmänohjaajille mallin, miten ryhmän kanssa voisi aloittaa ja mitä tehdä ryhmän tiiviyttä lisätäkseen. Lisäksi hankkeen työntekijät tulivat opiskelijoille tutuksi, mikä helpotti myöhempien yhteydenottojen ja yhteistyön tekemistä. Opiskelija tiesi, että koulussa on helposti lähestyttävä henkilö, jos ongelmia ilmaantuu kouluun tai muuhun elämään liittyen. Näin opiskelijan henkilökohtaisiinkin ongelmiin pystyttiin tarttumaan ajoissa, eivätkä ne ehtineet vaikuttaa opiskeluun niin paljon, että opinnot keskeytyisivät.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Oiva-hankkeessa kokeiltiin erilaisia nuorisotyön ja ammatillisen koulutuksen yhteistyön malleja.

Comments are closed.